Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Določanje velikosti notranje energije

Zaradi ogromnega števila atomov, ki sestavljajo neko snov, ne moremo seštevati njihovih prispevkov energij k skupni oz. notranji energiji. Še posebej, ker jih ne moremo videti, da bi izmerili njihovo energijo. Notranjo energijo zato merimo drugače.

Razmisli, kaj se zgodi s plinom v zaprti posodi, če ga segrevamo.

Notranja energija je sorazmerna temperaturi snovi. Torej je temperatura neke snovi merilo za energijo v snovi.


V filmu vidimo polnjenje zračnice avtomobilskega kolesa s tlačilko. Kako razložiš povečanje temperature stene tlačilke?

Snov, ki jo segrevamo, ima vse večjo notranjo energijo. Če segrejemo plin na določeno temperaturo $T_1$ ali pa ga stisnemo ter povečamo tlak, da se segreje na temperaturo $T_1$, ima plin v obeh primerih enako notranjo energijo.

Vaja

<NAZAJ
>NAPREJ119/235