Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ugotovili smo, da z elektromagnetom ne uspemo dvigniti plastične slamice, bakrene posode in lesene panjske končnice. Na likalnik in žebelj iz železa pa je delovala dovolj velika sila, da smo ju uspeli prestaviti v koš.

Sila, ki jo povzroča magnet ali elektromagnet, je magnetna sila.

Videli smo, da magnet privlači železo tudi, če se magnet in železo ne dotikata. Pravimo, da magnetna sila deluje na daljavo. Snovi, na katere deluje močna magnetna sila, imenujemo feromagnetne.

Opazili smo, da elektromagnet privlači feromagnetne snovi le, če po njem teče električni tok. To je pri prestavljanju bremen ugodno, saj lahko s prekinitvijo električnega toka magnetno silo kar izklopimo. Poznamo pa tudi trajne magnete. Ti so lahko različnih oblik.

Ugotovi, kako imenujemo spodnje magnete!

Paličasti magnet
Magnetna igla (magnetnica)
Podkvasti magnet
Število napačnih: 0

Trajni magnet dobimo tako, da ustrezno feromagnetno snov namagnetimo z drugimi močnimi magneti.

Vsak magnet ima severni in južni pol. Severni pol označimo s črko N (angleško north), južnega pa s črko S (angleško south). Severni pol enega magneta in južni pol drugega magneta se privlačita. Dva severna ali dva južna pola se pa odbijata. Ko večamo razdaljo med magnetoma, opazimo, da se magnetna sila med njima zmanjšuje.

Na vozičke so pritrjeni paličasti magneti! Ugotovi, katera vozička se privlačita, katera pa odbijata!

Število napačnih: 0

Magnet nam pade na tla in se razbije na dva dela. Kaj dobimo?

<NAZAJ
>NAPREJ197/235