Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kompas

Že tisočletja je sila na daljavo med magneti ali magnetom in železom budila domišljijo radovednim posameznikom. V naravi lahko magneti nastanejo, ko v skalo, bogato z železovim oksidom - magnetitom $\rm{Fe_3O_4^-}$, udari strela. Takrat stečejo veliki električni tokovi, ki namagnetijo magnetit.

Prva uporabna magnetna naprava je bil kompas. Kitajci so opazili, da se namagnetena žlica iz železa na bakrenem podstavku obrača v smeri sever-jug.

 

Shen Kua je opisal prvi navigacijski kompas z magnetnico okoli leta 1088.

Zakaj se magnetnica postavi v smeri sever-jug, če je ne zmotimo z bližnjimi magneti?

Prostor okoli Zemlje se obnaša, kakor da bi znotraj Zemlje imeli velikanski magnet. Južni pol tega magneta skoraj sovpada s severnim geografskim polom, zato severni pol magnetnice v kompasu vedno kaže proti severu.

Premikajmo kompas okoli Zemlje in opazujmo, kako se med premikanjem obrača magnetnica kompasa!

Premislimo, kje je največja vodoravna komponenta magnetnega polja okoli Zemlje! Namig: na severnem in južnem polu magnetno polje kaže skoraj v navpični smeri.

Pokaži zemljo Pokaži polje
<NAZAJ
>NAPREJ198/235