Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Za določanje prostornine ali volumna raztopin uporabljamo umerjeno steklovino, npr. merilne valje, merilne bučke, pipete in birete.

Merilni valj

Merilna bučka
Pipeta
Bireta


V laboratoriju uporabljamo tudi  različne vrste lijev. Navadni lij uporabljamo za filtracijo trdnega preostanka iz reakcijske zmesi. Različico navadnega lija s kratkim vratom imenujemo kristalizacijski lij in ga uporabljamo za filtracijo vročih raztopin, iz katerih v hladnem izkristalizirajo produkti.

Lij ločnik uporabljamo za ločevanje zmesi tekočin, ki se ne mešajo. Ob ločevanju tako dobimo dve plasti - spodnjo z večjo in zgornjo z manjšo gostoto. Za filtriranje kristalov po kristalizaciji uporabljamo Buechnerjev lij ali nučo, ki je izdelana iz porcelana ali posebnega stekla.
Navadni lij
Kristalizacijski lij
Lij ločnik
Buechnerjev lij

<NAZAJ
>NAPREJ11/296