Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgradba in lastnosti trdnih snovi

Zdaj že dobro poznamo vrsto vezi med različnimi gradniki snovi ter njihov vpliv na lastnosti snovi. V tej enoti bomo obravnavali različne vrste kristalov, spoznali značilne predstavnike, njihovo strukturo in lastnosti. Seznanili se bomo s pojmom alotropija in spoznali alotropske modifikacije ogljika. Na osnovi formule snovi oziroma njenih lastnosti boste znali opredeliti vrsto kristala.
 
Kristali so trdne snovi z urejeno notranjo zgradbo, govorimo o kristaliničnih snoveh. So pa snovi, ki nimajo urejene notranje zgradbe ali strukture, take snovi opredelimo kot amorfne. Med amorfne snovi uvrščamo steklo in mnoge plastične mase (plastiko).

Cestno ogledalo
Poznamo več vrst ogledal. Običajno ogledalo je izdelano iz stekla, ki je na zadnji strani prevlečeno s tanko kovinsko plastjo (pogosto srebra ali aluminija), ki odbija svetlobo nazaj skozi prozorno steklo.

Kristal halita
V naravi pogosto najdemo kristale pravilnih geometrijskih oblik. Mineral halit vsebuje natrijev klorid (NaCl) in tvori lepe kockaste kristale. Obarvan kristal halita pomeni, da so prisotne še nečistoče (primesi).

Ponovitev

Katera trditev o trdnem agregatnem stanju je pravilna?

Katera snov najslabše prevaja električni tok v trdnem agregatnem stanju?

Ogljik nastopa v različnih oblikah, bodisi kot element bodisi vezan v spojinah. Katera snov je najbolj čisti ogljik?

<NAZAJ
>NAPREJ154/296