Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Izotopi

V tej enoti boste podrobneje spoznali pojem izotop. Naučili se boste tudi izračunati relativno atomsko maso elementa, če poznate izotopsko sestavo in relativne atomske mase izotopov.

Vsi atomi nekega elementa imajo enako vrstno število. To pomeni, da imajo enako število protonov v atomskem jedru in elektronov v elektronski ovojnici.

Lahko pa se razlikujejo v številu nevtronov v atomskem jedru; imajo različna masna števila. Take atome imenujemo izotopi.

Vodik na primer najdemo v naravi v obliki treh izotopov; to so protij ${}^{1}_{1}\textrm{H}$ , devterij ${}^{ 2}_{1}\textrm{H}$ in tritij ${}^{ 3}_{1}\textrm{H}$ .

Večina energije Sonca nastane z zlitjem vodikovih jeder.

Kaj pove masno število?

Koliko delcev

Koliko protonov in nevtronov je v jedru izotopa magnezija ${}^{25}_{12}\textrm{Mg}$?

Izotopi bakra

V naravi najdemo dva izotopa elementa bakra: ${}^{63}_{29}\textrm{Cu}$ in ${}^{65}_{29}\textrm{Cu}$. Kateri ima več nevtronov v jedru?

 


<NAZAJ
>NAPREJ40/296