Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Prostornina plinov

Oktobra 2012 je Avstrijec Felix Baumgartner poletel približno 39 km visoko v kapsuli, ki jo je dvigoval balon, napolnjen s helijem. Po skoku je v prostem padu prebil zvočni zid (padal je hitreje od hitrosti zvoka), po več kot 4 minutah pa je odprl padalo in nato varno pristal. Pri tem podvigu je podrl rekord skoka z najvišje višine, ki ga je leta 1960 postavil Joseph Kittinger.

Joseph Kittinger po skoku s helijevega balona

Zakaj lahko poletimo z baloni, napolnjenimi s helijem? Zakaj s helijem polnimo otroške balone? Pogosto slišimo napačen odgovor "helij je lažji od zraka". Tak odgovor, čeprav se sliši razumljivo, je napačen. Masa ni bistvena; 1 kg helija ima enako maso kakor 1 kg zraka.
Razlika je v gostoti. Helijevi baloni poletijo navzgor, ker ima helij manjšo gostoto kakor zrak. Pri enakih pogojih (tlaku in temperaturi) je gostota plinov odvisna od njihove molske mase. Helij ima manjšo gostoto kakor zrak, ker ima manjšo molsko maso kakor zrak.
V tej enoti boste spoznali značilne lastnosti plinov. Spoznali boste pojem molska prostornina in jo tudi znali izračunati. 

Ponovitev

Katero zaporedje predstavlja razširjenost štirih najbolj pogostih plinov v zraku? Izberite pravilno zaporedje.

V čaši imamo tekočo vodo, v epruveti raztopino kuhinjske soli, v balonu helij in na žlički sladkor. Kateri zapis pravilno predstavlja vse štiri opisane snovi?

Katera snov pri sobnih pogojih (20 °C, 100 kPa) ni v plinastem agregatnem stanju?

<NAZAJ
>NAPREJ180/296