Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vodikova vez

Brez vode ni življenja, kakršnega poznamo na Zemlji, saj omogoča potek ključnih metabolnih procesov. Je edina snov, ki je hkrati lahko v treh agregatnih stanjih, kot led, para in tekoča voda. V trdnem agregatnem stanju ima manjšo gostoto kot v tekočem in je najbolj gosta pri 4 °C. Po vodi lahko manjše žuželke "hodijo". Če jo razpršimo, bo tvorila kapljice.


Vodna skulptura


Že dolgo vemo, da ima voda mnoge fizikalne lastnosti drugačne kot snovi, katerih molska masa je primerljiva z molsko maso vode. Kemiki pravimo, da ima voda anomalne lastnosti, nenavadne lastnosti, ki jih lahko vse razložimo, če se poglobimo v zgradbo molekule vode.

V tej enoti boste izvedeli, zakaj ima voda med več kot 60 milijoni znanih snovi posebno mesto.

Led ima manjšo gostoto od vode

Voda je ena redkih znanih snovi, ki ima v trdnem stanju manjšo gostoto kot v tekočem. Spodnji graf prikazuje, kako se spreminja volumen vode s temperaturo. Veliko povečanje volumna pri temperaturi ledišča (približno 9 %) povzroči, da led plava na vodi in da cevi, po katerih se pretaka voda, če niso ustrezno izolirane, ob nizkih temperaturah rade počijo.

Spreminjanje volumna ledu in vode s temperaturo

<NAZAJ
>NAPREJ142/296