Kemijsko opredelimo pravo raztopino kot homogeno zmes topila in topljenca s spremenljivim razmerjem komponent. Snov, ki se raztaplja v neki drugi snovi, imenujemo topljenec, snov, ki to snov topi, pa topilo. Po navadi je topila več kot topljenca. Masa raztopine je enaka vsoti mas topljenca in topila.
$$m\text{(raztopine)}=m\text{(topljenca)} + m\text{(topila)}$$ |
Masni delež topljenca nam pove, kolikšen delež celotne raztopine predstavlja masa topljenca. Je brez enote, njegova vrednost pa je med 0 in 1.
$$w\text{(topljenca)}=\frac{m\text{(topljenca)}}{m\text{(raztopine)}}$$ |
Včasih ga izražamo v odstotkih. Takrat je njegova vrednost med 0 in 100 %. Govorimo o odstotni raztopini.
$$\text{masni delež v odstotkih} = w\text{(topljenca)} \cdot 100 \text{ %}$$ |
Količino topljenca v raztopini lahko podamo tudi kot maso raztopljenega topljenca v določeni prostornini raztopine. To je masna koncentracija raztopine.
|
V določeni količini topila se pri določeni temperaturi raztopi samo določena količina topljenca. Raztopina, v kateri je pri dani temperaturi raztopljena največja možna količina topljenca, je nasičena raztopina.
Topnost nam pove, koliko gramov snovi se pri dani temperaturi raztopi v 100 g topila, da dobimo nasičeno raztopino.