Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
36.

Koliko gramov soli potebujemo za pripravo 700 g 5-odstotne raztopine?

37.

Kolikšno maso raztopine kuhinjske soli dobimo, če 270 gramom NaCl dodamo ustrezno količino vode, da dobimo 9-odstotno raztopino?

Masa nastale raztopine je 3000 g.
38.

Koliko gramov vode moramo doliti k 27 g sladkorja, da bi bila koncentracija nastale raztopine 9 %?

Da bi bila koncentracija nastale raztopine 9 %, moramo k 27 g sladkorja doliti 273 g vode.
39.

Koliko gramov soli moramo raztopiti v 255 g vode, da bi bila koncentracija nastale raztopine 15 %? Kolikšna je masa nastale raztopine?

Raztopiti moramo 45 g soli.
Masa nastale raztopine je 300 g.
40.


Kalijev klorid je kalijeva sol klorovodikove kisline. V naravi ga najdemo kot mineral silvin. Uporabljamo ga predvsem kot umetno gnojilo, v proizvodnji fotografskih kemikalij in v farmaciji.

V medicini se v obliki tablet ali praška uporablja za nadomeščanje izgub kalija, v nujnih primerih pa v obliki raztopine po infuziji. Oglejte si krivuljo topnosti kalijevega klorida in odgovorite na spodnja vprašanja.

Izračunajte masni delež kalijevega klorida v nasičeni raztopini pri 40 °C. 0,29
V 100 g vode želimo raztopiti 49 g kalijevega klorida. Na katero temperaturo moramo segreti vodo, da dobimo nasičeno raztopino? 70 °C
<NAZAJ
>NAPREJ262/264