Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Uporaba alkalijskih kovin

Cezijeva atomska ura
Litij uporabljamo v litij-ionskih baterijah za shranjevanje električnega naboja. Natrij najpogosteje srečamo v kuhinjski soli, natrijeve hlape pa tudi v svetilih. Kalij je pogosto sestavina gnojil. Atome cezija in rubidija uporabljamo za natančne atomske ure. Cezijeva atomska ura se v 80 milijonih let zmoti za manj kot 4 sekunde.

Nahajališča alkalijskih kovin

Zaradi visoke reaktivnosti elementov I. skupine v naravi ne najdemo v elementarnem stanju, temveč samo v spojinah. Litij in natrij pridobivamo iz morske vode. V zemeljski skorji pa najdemo spojine z natrijem in kalijem. Alkalijske elemente zaradi reaktivnosti hranimo v petroleju.

Kalij, potopljen v petroleju
Kovinski sijaj<br>natrija

Ali ste vedeli?

Najbolj znana spojina, ki vsebuje atom alkalijske kovine, je kuhinjska sol oziroma natrijev klorid (NaCl). Pridobivamo jo iz morske vode ali iz kamene soli v rudnikih. Nekatere industrijske panoge (papirna industrija, tekstilstvo, steklarstvo) v proizvodnji uporabljajo natrijev karbonat (Na2CO3).

Kakšna je formula spojine kuhinjske soli?

Ovrednotite trditev: V naravi najdemo alkalijske kovine tudi v elementarnem stanju.

Drži. Ne drži.

Katera alkalijska kovina z vodo najbolj burno reagira?

Ovrednotite trditev: Plamenske reakcije so značilne samo za alkalijske kovine.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ168/264