Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zlitine

Snovi, ki so bolj odporne, počasneje reagirajo z okoljem in imajo druge kakovostne lastnosti, dobimo tako, da pripravimo zmes dveh ali več kovin. Imenujemo jih zlitine. Z zlitinami se srečujemo vsak dan. Britanski funt je zlitina bakra (70 %), cinka (24,5 %) in niklja (5,5 %), kovanci za 1 in 2 evra so sestavljeni iz dveh zlitin.

Vrednost Sestava

2 €
1 €

'zlati' del
75 % baker
20 % cink
5 % nikelj
'srebrni' del
75 % baker
25 % nikelj
0,50 €
0,20 €
0,10 €
89 % baker
5 % aluminij
5 % cink
1 % kositer
1, 2 in 5 centov
jeklo z bakreno prevleko

Kovanca za 10 in 20 centov sta iz zlitine bakra, aluminija, cinka in kositra, kovanec za 2 centa pa je jeklen z bakreno prevleko.

Kovanci za 2, 10 in 20 centov

 

Žarnica: 1879-2012

Prvo žarnico z žarilno nitko je decembra 1879 predstavil izumitelj Thomas Edison. Zaradi trdnosti pri visokih temperaturah in visoki temperaturi tališča (3422 °C) so za žarilno nitko uporabljali volfram. Navadne žarnice z žarilno nitko od septembra 2012 v EU zaradi visokih energijskih izgub niso več v prodaji. Namesto žarnic se spodbuja uporaba sijalk. To so svetila, ki uporabljajo novejšo tehnologijo in lahko prihranijo tudi do 80 % električne energije.

Kemijsko manj obstojne kovine lahko prevlečemo s kromom, ki jih zaščiti pred korozijo. Postopku rečemo kromiranje.

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ172/264