Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vidna svetloba v spektru elektromagnetnega valovanja

Vidni spekter svetlobe je le ozek pas (od približno 400 do 800 nm) v celotnem obsegu elektromagnetnega valovanja. Podrobno si oglej spodnjo sliko.

Energija elektromagnetnega valovanja je obratno sorazmerna z valovno dolžino. Radijski valovi imajo dolgo valovno dolžino in nizko energijo, zato niso škodljivi celicam živih organizmov. Uporabljajo jih tudi za brezžični prenos podatkov v računalništvu in mobilni telefoniji. Rentgenski in žarki gama zaradi škodljivosti niso primerni za ta namen, uporabljajo pa jih za posebne namene v medicini.


Predstavljaj si, kako drugačna bi bila svet in vesolje, če bi naše oči zaznavale v celotnem spektru elektromagnetnega valovanja! Imeli bi rentgenski pogled, razločevali bi tople predmete v temi, videli bi ultravijolične žarke, vzorce radijskih valov, brezžični prenos signalov mobilnih telefonov in interneta, nebo pa bi bilo prepredeno tudi z vzorci sevanj iz vesolja. Fotografije prikazujejo posnetek prsnega koša z rentgenskimi žarki (levo), računalniško obdelan posnetek zgradbe z infrardečo kamero (desno) in UV sliko Sonca, ki jo je objavila NASA (spodaj).

<NAZAJ
>NAPREJ240/271