Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Organske in anorganske snovi

Anorganske in organske snovi

Nekatere snovi, npr. kamenje, voda, pesek, zlato so na svetu že od nekdaj, druge, npr. sladkor, les, bombaž pa so nastale iz živih organizmov. Rudnikov sladkorja ali lesa namreč ni, saj sladkor pridobivamo iz rastlinskega soka sladkorne pese in sladkornega trsa, les pa iz dreves.

Kristali sladkorja
Sladkorna pesa
Sladkorni trs

Snovi, ki nastajajo v živih organizmih (rastline in živali), so zato v 19. stoletju poimenovali organske snovi, vse ostale pa anorganske snovi.

V tem poglavju boste spoznali, kaj so organske snovi in po čem se razlikujejo od anorganskih snovi.Anorganske snovi: 1. kalcij, 2. baker, 3. aluminij, 4. granit, 5. modra galica, 6. živo srebro, 7. natrijev klorid, 8. brom, 9. živosrebrov oksid.
Organske snovi: 1. metanol, 2. aceton, 3. etanol, 4. mleko, 5. kis, 6. parafin, 7. oglje, 8. krompir, 9. sladkor, 10. lateks, 11. polipropilen, 12. papir.


<NAZAJ
>NAPREJ1/271