Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vpliv lastnosti predmeta na zaznavo barve

V tej enoti bomo spoznali vpliv vpadne in odbite svetlobe na zaznavo barve predmetov ter osnovna optična pravila, ki določajo obarvanje črnega, belega, sivega in barvnega predmeta.


Predmet, ki svetlobo vsaj delno odbija

Barva predmeta je odvisna od sestave in jakosti odbite svetlobe. Pri tem veljajo naslednja pravila: bel predmet enakomerno odbija vse spektralne dele vidne svetlobe, črn jih vpija (absorbira), siv jih enakomerno v vsem spektru delno odbija in delno vpija, v primeru različnih barv pa se svetloba v nekaterih predelih vidnega spektra vpije, v drugih pa se odbije. Na absorpcijo in odboj svetlobe najbolj vpliva kemijska zgradba snovi, redkeje tudi fizikalni pojavi.


Vpliv svetlobe na zaznano barvo predmetov

Oglej si videoposnetek in opazuj, kako se spremeni zaznana barva cvetov pri dnevni svetlobi, pod IR svetilko in pod UV svetilko. Barvne spremembe cvetov dokazujejo, da barva ni neodvisna lastnost snovi. Zaznana barva je posledica vpadne in odbite svetlobe.

Razmisli o video posnetku. Ali spodnja trditev drži?

Cvetovi, ki so pri dnevni svetlobi beli, rumeni in rdeči, v svetlobi IR svetilke na posnetku izgledajo rdeči, v svetlobi UV svetilke pa črni.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ244/271