Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Beljakovine

V učni enoti boste spoznali, da je vzrok za raznolikost živih bitij raznolikost beljakovin, ki gradijo naše telo ter njihovo zgradbo in delitev.


Ponovimo

Osnovni gradniki beljakovin so aminokisline. Če se med seboj povežeta dva molekuli aminokislin, nastane dipeptid.

Animacija nastanka dipeptida

Če se med seboj poveže več molekul aminokislin, nastane polipeptid. Pri tem nastane peptidna vez (CONH). Beljakovine so polipeptidi. Imenujemo jih tudi makromolekule. Prisotne so v vseh celicah, kjer opravljajo različne funkcije. Vsi življenjski procesi so odvisni od njih. 

Peptidno vez lahko v beljakovinskih vzorcih dokažemo z biuretsko reakcijo. Vijoličasto obarvanje je dokaz za peptidno vez oz. beljakovine.

V naravi najdemo na tisoče različnih beljakovin. Zakaj?

Razmislite, koliko različnih dipeptidov lahko dobimo, če sta izhodni aminokislini glicin in alanin?

Ime glicin alanin
Oznaka* Gly Ala
Model

* Tričrkovna oznaka predstavlja aminokislinsko enoto (npr. Gly = glicin, Ala = alanin).


<NAZAJ
>NAPREJ171/271