Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vpliv oči in možganov na zaznavo barve

V tej enoti bomo spoznali pomen oči in možganov za zaznavanje barv. Osvežili bomo razumevanje procesa gledanja, spoznali bomo pomen vitamina A in vlogo vidnih pigmentov v zaznavanju svetlobe ter ugotovili, kakšen je pomen možganov in zavesti v dojemanju vidne zaznave.


Čutilo za vid - oko

Ponoči je vsaka krava črna, pravi ljudski rek. Resnično, v mraku barve izginejo in predmete zaznavamo v sivočrnih tonih.


 

 

Ali poznaš zgradbo človeškega očesa in očesne mrežnice?


Barvno gledanje omogočajo čutne celice v mrežnici, ki jih imenujemo čepki. Vsebujejo tri tipe vidnih pigmentov, ki s kombinacijo treh barv omogočajo barvno gledanje.

 

 

Črno-belo gledanje omogočajo paličice, čutne celice z enim samim vidnim pigmentom.

 


 

<NAZAJ
>NAPREJ251/271