Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Aminokisline

V učni enoti boste spoznali aminokisline, ki so osnovni gradniki beljakovin, seznanili se boste z najenostavnejšimi aminokislinami (glicinom, alaninom, cisteinom), ki jih bomo prikazali z modeli molekul in njihovimi strukturnimi formulami, spoznali boste podobnosti in razlike med aminokislinami, naučili se boste, kako se aminokisline med seboj povezujejo, in spoznali dokazno reakcijo za peptidno vez.


Za zdravo življenje mora hrana, ki jo zaužijemo, vsebovati esencialne aminokisline. To so tiste aminokisline, ki so za organizem nepogrešljive in jih organizem ne more sam sintetizirati. To ne pomeni, da so za organizem pomembnejše kot druge aminokisline, vendar jih moramo nujno vnašati v organizem s hrano.

Aminokisline so organske spojine, ki imajo na isti ogljikov atom vezano tako bazično aminsko skupino (NH2) kot tudi kislo karboksilno skupino (COOH).

Splošna formula aminokisline je:


Oglejte si spodnje modele nekaterih aminokislin.
Modele lahko obračate z levim gumbom miške.

palični kroglični kalotni


Glede na splošno formulo aminokislin skušajte ugotoviti, v kateri skupini se med seboj razlikujejo.

Aminokisline se med seboj razlikujejo v skupini:

V človeškem telesu je dvajset različnih aminokislin, ki jih imenujemo proteinogene (gr. proteios prvi oz. najpomembnejši; gr. genen tvoriti) ali beljakovinotvorne aminokisline. Spoznali smo že, da so nekatere med njimi esencialne, enajst aminokislin pa lahko telo samo sintetizira.

<NAZAJ
>NAPREJ164/271