Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Dušik v organskih spojinah

V učni enoti boste spoznali razširjenost in pomen organskih dušikovih spojin, na osnovi eksperimentalnih opažanj boste spoznali dušik kot ključni element v organskih spojinah, spoznali boste nekatere pomembnejše skupine organskih dušikovih spojin: amine, aminokisline, nitro spojine in alkaloide in se jih naučili poimenovati. Spoznali boste tudi, da so amini derivati amonijaka.


Dušikove spojine povezujejo živa bitja

Organske dušikove spojine so zelo razširjene, dušik pa je pomemben element v naravnih in sintetičnih organskih spojinah.

Človeško telo je v veliki meri sestavljeno iz beljakovin. V laseh je na primer beljakovina keratin, sestavina kosti, mišic in kože je beljakovina kolagen, tudi encime, protitelesa in hormone gradijo beljakovine.

Dušik najdemo tudi v zdravilih, barvilih, gnojilih, razstrelivih, alkaloidih pa tudi v spojinah, ki vsebujejo ali prenašajo dedni zapis informacij, to sta DNK (deoksiribonukleinska kislina) in RNK (ribonukleinska kislina).

Model dela verige DNK

 

 

 

 

 


Dokaz dušika v organski snovi

Dušik v nekaterih vrstah organskih spojin dokažemo kot amoniak.
Skrbno spremljajte film in na osnovi opažanj dopolnite spodnje besedilo. 

Vzorec izbrane organske spojine segrevamo z raztopino natrijevega hidroksida . Produkt reakcije je plin, ki ga dokažemo s spremembo barve vlažnega rdečega lakmusovega papirja. Ta se obarva modro . Sklepamo lahko, da je vodna raztopina nastalega plina bazična . Nastali plin je amoniak. Sklepamo lahko, da je vzorec sestavljen iz molekul, ki vsebujejo dušik .
<NAZAJ
>NAPREJ157/271