Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Poliestri

V enoti boste spoznali zelo razširjeno skupino polimerov — poliestre. Naučili se boste prepoznavati ponavljajočo se enoto v makromolekuli poliestrov. Spoznali boste pripravo in uporabo poliestrov.


Ponovitev

Katere formule predstavljajo formule estrov?

Estrenje je reakcija, pri kateri iz estrov dobimo karboksilne kisline in alkohole.

Drži. Ne drži.

Masti in olja so estri maščobnih kislin in alkohola etanola.

Drži. Ne drži.
Dopolnite enačbo reakcije (vpište manjkajoče formule reagentov in produktov). CH3CH2COOH + HOCH3    CH3CH2COOCH3 + H2O

Kaj so poliestri

Poliestri so skupina polimerov, ki vsebujejo ponavljajoče se esterske funkcionalne skupine v glavni verigi. Na animaciji si oglejte splošno zgradbo poliestrov.

Najbolj znan predstavnik poliestrov je polietilen tereftalat ali okrajšano (PET). To je termoplastična poliestrska smola iz etan-1,2-diola (etilen glikola) in tereftalne kisline, ki se uporablja za izdelavo umetnih vlaken in plastične embalaže, ki jo je moč reciklirati.

Plastična embalaža iz PET
Zabojnik za zbiranje plastične embalaže

<NAZAJ
>NAPREJ108/271