Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Od alkoholov do karboksilnih kislin

V učni enoti boste spoznali reakcijo pretvorbe alkoholov do karboksilnih kislin, naravne vire karboksilnih kislin, karboksilno funkcionalno skupino, naučili se boste poimenovati karboksilne kisline in zapisati njihove racionalne formule. Prav tako boste spoznali, zakaj ima karboksilna skupina kisel značaj. Spoznali boste glavne skupine organskih kisikovih spojin, njihove lastnosti in jih povezali z uporabo v življenju in industriji.

Ali veste, kako lahko doma pripravimo jabolčni kis?

Da je naravni jabolčni kis zelo zdrav, je znano že od časov Hipokrata. 

Kis ljudje uporabljajo že vsaj 5.000 let. Odkar poznajo alkoholne pijače, tudi vedo, da le-te na zračnem in toplem mestu preidejo v kis.

Že v starem Egiptu in Mezopotamiji sta bila dobro znana postopka priprave piva in vina, znano pa je tudi, da so v Egiptu poznali postopek nadaljnje fermentacije vina do kisa. Egipčanski kis je bil kasneje zelo cenjen pri Grkih in Rimljanih.

Prvotno so ljudje delali kis kar doma, v 14. stoletju pa se je v Franciji pojavil prvi ceh proizvajalcev kisa. V pokončnih sodih se je vino počasi kisalo, ker je bil dostop zraka le na vrhu. Pozneje so začeli uporabljati ležeče sode z odprtinami ob straneh, tako da je zrak lahko krožil.


Postopek priprave jabolčnega kisa

Kis je razredčena raztopina ocetne kisline, ki nastane pri procesu fermentacije. Fermentacijo izvedejo mikroorganizmi. Sladkor, ki je sestavina jabolk, preide z mletjem, prešanjem oziroma stiskanjem in podobnimi postopki v raztopino.

Za tvorbo ocetne kisline je potreben etanol, ki ga s svojim metabolizmom iz sladkorja proizvedejo kvasovke, ocetnokislinske bakterije pa so sposobne etanol v raztopini oksidirati do ocetne kisline. V prvi stopnji tako nastane iz ogljikovih hidratov etanol, v drugi stopnji pa se etanol oksidira do ocetne kisline. 

<NAZAJ
>NAPREJ94/271