V učni enoti boste spoznali reakcijo pretvorbe alkoholov do karboksilnih kislin, naravne vire karboksilnih kislin, karboksilno funkcionalno skupino, naučili se boste poimenovati karboksilne kisline in zapisati njihove racionalne formule. Prav tako boste spoznali, zakaj ima karboksilna skupina kisel značaj. Spoznali boste glavne skupine organskih kisikovih spojin, njihove lastnosti in jih povezali z uporabo v življenju in industriji.
Da je naravni jabolčni kis zelo zdrav, je znano že od časov Hipokrata.
Kis ljudje uporabljajo že vsaj 5.000 let. Odkar poznajo alkoholne pijače, tudi vedo, da le-te na zračnem in toplem mestu preidejo v kis.
Že v starem Egiptu in Mezopotamiji sta bila dobro znana postopka priprave piva in vina, znano pa je tudi, da so v Egiptu poznali postopek nadaljnje fermentacije vina do kisa. Egipčanski kis je bil kasneje zelo cenjen pri Grkih in Rimljanih.
Prvotno so ljudje delali kis kar doma, v 14. stoletju pa se je v Franciji pojavil prvi ceh proizvajalcev kisa. V pokončnih sodih se je vino počasi kisalo, ker je bil dostop zraka le na vrhu. Pozneje so začeli uporabljati ležeče sode z odprtinami ob straneh, tako da je zrak lahko krožil.
Postopek priprave jabolčnega kisa
Kis je razredčena raztopina ocetne kisline, ki nastane pri procesu
fermentacije. Fermentacijo izvedejo mikroorganizmi. Sladkor, ki je sestavina jabolk, preide z
mletjem, prešanjem oziroma stiskanjem in podobnimi postopki v raztopino. |
Za tvorbo ocetne kisline je potreben etanol, ki ga s svojim metabolizmom iz sladkorja proizvedejo kvasovke, ocetnokislinske bakterije pa so sposobne etanol v raztopini oksidirati do ocetne kisline. V prvi stopnji tako nastane iz ogljikovih hidratov etanol, v drugi stopnji pa se etanol oksidira do ocetne kisline.