Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zaznava vonja in lastnosti dišečih spojin

V tej učni enoti bomo spoznali, kako zaznavamo vonj, katere kemijske spojine imajo vonj, kaj so eterična olja in v čem se razlikujejo od jedilnega olja.

Človekova občutljivost za vonj je približno 100.000-krat večja od občutljivosti za okus.
Človek zaznava povprečno 4000 vonjev. Nekatere osebe zaznavajo in ločijo tudi več kot 8000 vonjev; ti ljudje so lahko odlični degustatorji za preizkušanje kakovosti živilskih izdelkov, kot so kava, vino, čokolada, ter za sestavljanje in prepoznavanje parfumov in drugih dišav.
Pes ima veliko bolj izostreno čutilo za voh. Zato lahko v množici močnih vonjev prepozna in sledi šibkejšemu vonju. To lastnost psov uporabljajo za sledenje in reševanje oseb ter za izsleditev tihotapljenja drog.


Kako zaznavamo in prepoznamo vonje?

Kako zaznavamo in prepoznamo vonje, npr. vonj po vrtnici? Posamezne hlapne spojine v celicah nosne sluznice aktivirajo receptorje za kemične dražljaje. Kadar zaznamo npr. vonj po zmesi citronelola, geraniola in nerola, prepoznamo značilen vonj po vrtnici. Naši možgani si namreč z izkušnjami zapomnijo kombinacije kemičnih dražljajev, ki aktivirajo vonjalne receptorje, ter jih povežejo z objekti, iz katerih vonj izvira. Eterična olja so zmesi, ki jih sestavlja tudi več kot 100 dišečih spojin.

Citronelol
Geraniol
Nerol
Glavne sestavine eteričnega olja vrtnice.

<NAZAJ
>NAPREJ256/271