Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Iz majhnega raste veliko - polimeri

Veliko predmetov, ki jih uporabljamo vsak dan, so sestavljeni iz snovi, ki jih v časih naših dedkov in babic niso poznali. Večino teh snovi uvrščamo med organske snovi. Raznolikost in uporabnost organskih snovi je osupljiva. Iz njih izdelujejo od plastenk, zobnih ščetk, plastičnih vrečk, nepremočljivih oblek, šamponov in čistil do zdravil in neprebojnih jopičev.

Z razvojem industrije se je povpraševanje po naravnih snoveh izjemno povečalo in preseglo zmožnosti naravnih virov. Omejenost naravnih virov je bila vzrok številnih trenj med ljudmi že od samih začetkov človeštva. Z razmahom trgovine in razvojem industrije so se razmere le še zaostrile. Pogosto je boj za dostop do naravnih virov vodil v številne spore in oborožene spopade med različnimi državami. Zato so kemiki iskali načine, kako bi naravne snovi izdelali v tovarnah poceni in v velikih količinah. To iskanje je vodilo do številnih novih snovi in tehnologij, ki močno vplivajo na človeštvo in okolje. Pomembno mesto med temi snovmi zavzema plastika.

Plastika je zgrajena iz velikih molekul - polimerov. V tem poglavju boste spoznali gumo ter nekatere druge naravne in umetne polimere. Spoznali boste tudi zgradbo in nastanek polimerov.

Umetna trava Umetne polimere najdemo danes skoraj povsod. Igralci igrajo na umetni travi iz polimerov, prav tako njihovi dresi in obutev vsebujejo različne snovi iz polimerov.

Ponovitev

Za katere namene uporabljamo nafto?

Kaj so nasičeni ogljikovodiki?

Kaj je adicija?

<NAZAJ
>NAPREJ60/271