Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Sintezni poliamidi


V poglavju o "Iz majhnega zraste veliko — polimeri" ste že spoznali osnove polimerizacije in nekatere sintezne polimere. V tem poglavju boste spoznali še eno vrsto polimerizacije — kondenzacijsko polimerizacijo in industrijsko zelo pomembno skupino polimerov, pri katerih so monomerne enote povezane s peptidnimi vezmi – poliamide. Poliamidi so rezultat poskusov kemikov, da bi razvili postopke, s katerimi bi lahko v tovarnah izdelovali materiale, ki bi imeli lastnosti naravnih materialov, npr. svile. Tudi kemija polimerov ima svoje začetke ravno v raziskovanju načinov, kako bi lahko naredili svilo v laboratoriju.

V tem poglavju boste poleg naravnih poliamidov ter kondenzacijske polimerizacije spoznali še dva od najpomembnejših poliamidov: najlon in kevlar.


Ponovitev

Med spodaj naštetimi snovmi označite vse, ki so naravni polimeri.

Pojme v desnem stolpcu prenesite k ustreznim razlagam.

Reakcija, pri kateri iz več manjših molekul nastane makromolekula
Polimerizacija
Molekula, ki gradi polimer
Monomer
Makromolekula, sestavljena iz veliko monomerov.
Polimer
Preveri
<NAZAJ
>NAPREJ188/271