Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Estri so naši dobri znanci

Spoznali boste, kaj so estri in vire estrov v naravi, kako estre pridobivajo, kako so zgrajeni, kako jih poimenujemo ter nekaj lastnosti. 


Za ponovitev

Povežite imena kislin in alkoholov s formulo.

CH3-CH2-COOH
Propanojska kislina
CH3-CH2-OH
Etanol
HCOOH
Metanojska kislina
Število napačnih: 0

Katera funkcionalna skupina je značilna za organske kisline?

Sadje je vir estrov

Kako je vabljivo sadje na slikah povezano z estri?

Slika pomaranče
Slika Jagode
Slika banane

Estri v naravi in okolju.

Doma, v šoli ali zunaj v naravi se nam ponuja veliko možnosti za spoznavanje snovi, s katerimi se srečujemo vsak dan. Običajno pravimo, da je najbolje uporabiti čim več čutil pri spoznavanju okolice. Za spoznavanje estrov bomo uporabili kar vonj. Spomnite se vonja svežega ananasa pa rumene banane in rdečih jabolk.

Slika trave
Slika sadja
Slika začimb
Ugotovimo, da so med bolj prijetnimi vonji prav tisti, ki jih povežemo s sadjem in določenimi začimbami. V njih so namreč estri, ki jim dajejo prijeten osvežilni vonj.


<NAZAJ
>NAPREJ102/271