Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Maščobe se predstavijo

Med živila, ki so zelo pomembna v prehrani človeka, spadajo tudi maščobe. Maščobe so estri, ki so nastali iz alkohola (propan-1,2,3-triola — glicerola) in višjih maščobnih kislin. Molekule različnih maščob imajo enako obliko, razlikujejo se v višjih maščobnih kislinah, vezanih v molekuli. Od maščobnih kislin, vezanih v molekuli, so odvisne lastnosti maščob in s tem tudi njihova uporaba.


Kaj že znamo

Maščobe so poleg ogljikovih hidratov kisikove organske spojine v naravi.

Poznamo trdne maščobe in olja
Maščobe so rezervni vir energije. Pri metabolizmu maščob nastaneta ogljikov dioksid in voda ter sprošča se energija. Enako kot goriva, imajo tudi maščobe kurilno/energijsko vrednost, to je količino energije v kJ, ki se sprosti, če en gram maščobe zgori. Maščobe, ki se ne porabijo, se shranijo v tkivu kot maščobne celice. Te se lahko povečaja za petdesetkrat. Ko dosežejo to velikost, nastanejo nove. 

 

Zdrava prehrana

Osnove zdrave prehrane so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati ter vitamini in minerali. Vsaka od teh skupin snovi ima svoj pomen za delovanje organizma.

Beljakovine so vir energije za organizme in gradbena snov vsake celice. Potrebne so za rast in obnavljanje organizma.

Ogljikovi hidrati oskrbujejo organizem z energijo. Pri zgorevanju 1 g ogljikovih hidratov se sprosti približno 17 kJ energije.

Maščobe so rezervna energija. Pri zgorevanju 1 g maščobe se sprosti približno 37 kJ energije. To je precej več kot pri ogljikovih hidratih.

Vitamine in minerale potrebuje telo v majhnih količinah. Pomembni so za presnovo in nas varujejo pred boleznimi.

Zdrava prehrana vključuje vse skupine živil, tudi maščobe in ogljikove hidrate, vendar v omejenih količinah.


S pomočjo modela molekule propan-1,2,3-triola lahko napišemo racionalno formulo te molekule.

Racionalna formula propan-1,2,3-triola:

<NAZAJ
>NAPREJ114/271