Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ogljikovi hidrati - polisaharidi

Spoznali bomo, kako razlikovati med monosaharidi, disaharidi in polisaharidi ter znali prepoznati monosaharidne enote v disaharidih in polisaharidih. Spoznali bomo strukturo najznačilnejših polisaharidov in pomen ogljikovih hidratov za uravnoteženo prehrano.

Polisaharidi in njihov pomen za zdravo življenje

Za dobro zdravje in kakovost življenja je pravilna, ter zdrava prehrana zelo pomembna. Človeški organizem za opravljanje osnovnih življenjskih funkcij potrebuje hrano, ki je uravnotežena, da človeško telo pridobi snovi, ki so vir energije ter nekatere druge esencialne snovi, ki so za pravilno delovanje telesa nujno potrebne. Če se ne prehranjujemo ustrezno, lahko prehrana pogojuje tudi razvoj bolezni, kot npr. bolezni srca in ožilja, povišan krvni tlak, diabetes, osteoporozo, rak in nekatere druge bolezni. 

Pomembno je torej, da tudi s pravilno izbiro hranilnih snovi (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini ...) ustrezno poskrbimo za svoje zdravje. V skupino ogljikovih hidratov uvrščamo tudi snovi, ki jih imenujemo polisaharidi in si jih bomo v nadaljevanju podrobneje ogledali. 

 
 Vir: Wikipedia

 

 

 

 

Ali veš, da ogljikovi hidrati:

  • predstavljajo glavni vir energije, kar pomeni od 50 do 60% dnevnega energijskega vnosa,
  • da 1 g ogljikovih hidratov predstavlja 17 kJ oziroma 4,1 kcal,
  • da ogljikove hidrate delimo na: monosaharide (glukoza, fruktoza, galaktoza), disaharide (saharoza, maltoza, laktoza) in polisaharide (škrob, celuloza, glikogen).

Ali poznaš živila?

Med živili izberi tisto, za katero meniš, da v njej ne prevladujejo snovi, ki jih uvrščamo med ogljikove hidrate.

Vlaknine v ogljikovih hidratih

V hrani, ki vsebuje sestavljene ogljikove hidrate, so človeškemu organizmu nepogrešljive snovi: vitamini, minerali in vlaknine. Če zaužijemo sadje, zelenjavo ali žitarice, bomo povečali vnos vlaknin, ki jih človeško telo v celoti sicer ne more prebaviti, so pa zanj zelo koristne. Vlaknine so namreč deli rastlin, ki so lahko vodotopni ali nevodotopni. Nevodotopne vlaknine, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi ter polnovrednih žitaricah, rjavem rižu, pšenici in fižolu, zelo pripomorejo k izboljšanju prebave, ki vpliva tudi na zmanjšanje rakavih obolenj.

<NAZAJ
>NAPREJ144/271