Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Točka

Točke smo spoznali že v četrtem razredu. Točke so najmanjša geometrijska oblika in jih na sliki označimo s krogcem ali križcem. Točke poimenujemo z veliki tiskanimi črkami.

Zvezde na nebu, ki jih je med počitnicami opazoval Jaka, so modeli točk. Modeli točk so lahko še posamezne vodne kapljice na listu ali oknu, pa pike na krilih pikapolonice ...

 

Daljica

V zvezek nariši točko $A$ in točko $B$. Razmisli, na koliko načinov ju lahko povežeš. Svoje ugotovitve primerjaj s sošolci.
 
Nato si oglej nalogo na desni. Kako imenujemo najkrajšo razdaljo med dvema točkama?

Trije prijatelji so šli iz Celja v Maribor. Prvi z balonom, drugi z avtomobilom, tretji pa s kolesom. Kdo je opravil najkrajšo pot?

Najkrajša črta, ki povezuje dve točki, je ravna črta in se imenuje daljica.

<NAZAJ
>NAPREJ22/500