Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Poltrak

Predstavljaj si, da daljica raste le na eno stran. Raste spet neomejeno dolgo, v neskončnost.

 

Ravna črta, ki je na eni strani neomejena, na drugi strani pa jo omejuje točka, se imenuje poltrak.

Poltrak označimo z izhodiščem in točko, skozi katero gre poltrak. Poltrak lahko označimo tudi z malo črko $k$, $h$, $l$ ...

Na sliki desno je:

Izhodišče poltraka na desni je:

Ravnina

Jaka je del počitnic preživel ob morju. Nekega večera sta z dedkom odšla na nočni ribolov. Z ribiško ladjo sta se odpeljala daleč na odprto morje. Jaka je zadnji del noči prespal in ko se je zjutraj zbudil, je zagledal gladino morja, ki je bila povsem mirna. Kamor je segel pogled, je bilo samo morje. Ravno, kot bi razgrnil prtiček na mizi, a mnogo, mnogo večje.

Predstavljaj si, da bi v sredino našega planeta položili okrogli prtiček, ki bi nato začel rasti v vse smeri in ga pri rasti ne bi nič oviralo. Rasel bi neomejeno (neskončno) dolgo.

<NAZAJ
>NAPREJ24/500