Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Živali razvrščamo v sistem

Zaradi ogromnega števila vrst živali razvrščamo v pregleden sistem, ki ima več sistematskih kategorij. Kriterijev za razvrščanje v kategorije je več; v preteklosti je bil najpomembnejši podobnost, danes pa  živali razvrščamo v sistem oz. sistematske kategorije predvsem na podlagi sorodnosti.

Razvrščanje v sistematske kategorije

Živa bitja razvrščamo v sistem glede na njihovo sorodnost oz. glede na njihov razvoj v geološki zgodovini (evoluciji). Organizem, ki ga uvrstimo v neko sistematsko kategorijo, naj bi bil s pripadniki te skupine bolj soroden kot s preostalimi organizmi. Na najnižji sistematski kategoriji so si organizmi najbolj sorodni in navadno tudi najbolj podobni. Najnižja oz. osnovna sistematska kategorija je vrsta.

Primer razvrščanja navadnega volka v sistematske kategorije (Prvi stolpec: sistematska kategorija, drugi stolpec: slovensko ime, tretji stolpec: znanstveno ime). 

Kraljestvo (Regnum) živali Animalia
Deblo (Phylum) strunarji Chordata
Razred (Clasis) sesalci Mammalia
Red (Ordo) zveri Carnivora
Družina (Familia) psi Canidae
Rod (Genus) pes Canis
Vrsta (Species) navadni volk Canis lupus

Pregledni sistem živali
Na priloženi sliki je nakazana domnevna sorodnost med skupinami. Sliko si lahko podrobneje ogledaš s klikom na njo.

<NAZAJ
>NAPREJ140/332