Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vretenčarji

Vretenčarji so obsežna in raznolika skupina organizmov. Vsem je skupno, da imajo notranje osno ogrodje – hrbtenico iz vretenc, po čemer je skupina tudi dobila ime. V hrbtenici leži hrbtenjača, ki se v glavi nadaljuje v možgane. Možgani so dobro razviti, prav tako čutila. Na trupu živali so, razen pri nekaterih izjemah, kot npr. kače, različno oblikovane okončine (plavuti, kraki, peruti ipd.).

Oglej si shemo razvoja vretenčarjev (širina črnih likov na shemi pomeni število vrst). V pomoč naj ti bo spodnja razlaga o geoloških obdobjih).

V zavihku si preberi značilnosti posameznih geoloških obdobij in se seznani, kaj se je razvilo v posameznem geološkem obdobju. Pozoren bodi tudi na čas, ki je podan v milijonih let.

Ribe

So najstarejša in tudi, glede na število vrst, najštevilčnejša skupina vretenčarjev, saj obsegajo več kot $30.000$ vrst. Vse ribe živijo v vodi. Ločimo dve veliki skupini rib – hrustančnice in kostnice. Hrustančnice imajo ogrodje iz hrustanca, kostnice pa iz kosti. Hrustančnice imajo pet škržnih rež, kostnice pa škržni poklopec. Ribe kostnice imajo tudi ribji mehur, ki ga lahko nadzorovano polnijo in praznijo z zrakom ter se s tem dvigajo ali spuščajo. Okončine rib imenujemo plavuti. Primer ribe hrustančnice – beli morski pes. Zaradi te vrste se je s filmom 'Žrelo' izrazito povečal strah pred morskimi psi. Primer ribe kostnice – rdečeoka, ki živi tudi v naših celinskih vodah.

<NAZAJ
>NAPREJ145/332