Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zmesi

V starih predelih mest so ulice pogosto tlakovane s kamnitimi kockami iz granita. V granitu že s prostim očesom opazimo tri različne snovi. Bleščeče luske so drobci sljude, siva zrnca glinenec in bela prosojna zrnca kremen.

Površina granita brez povečave in površina granita 200-krat povečano


Sljuda                                    Glinenec                  Kremen

Granit je zmes trdnih snovi, mineralov. V kamninah so različni minerali. Kamnine so zmesi.

Ali je kri čista snov ali zmes?

Na to vprašanje lahko odgovorimo, če si ogledamo sliko pod vrstičnim elektronskim mikroskopom. Največja povečava pod uporabljenim elektronskim mikroskopom je 100-krat večja kot pri svetlobnem mikroskopom.

Na sliki so vidne krvne celice. Kri je zmes krvnega seruma in krvnih celic. V krvnem serumu je približno 92 % vode, v kateri so raztopljene beljakovine, soli in druge snovi.

 

Če zavremo polnomastno mleko, nastane na vrhu smetana, v kateri so vidne maščobe. Mleko je zmes. Glavne sestavine mleka so voda, maščobe, mlečni sladkor, beljakovine in mineralne snovi. Največ do 87 % je vode. V svežem kravjem mleku niha delež maščobe od 2,5 do 6 %. Maščoba je v mleku porazdeljena v obliki kapljic, ki jih imenujejo maščobne kroglice.  

Delež maščobe v mleku je odvisen predvsem od pasme krav in od krme. 

 

 

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ2/332