Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zrak je zmes plinov

Okoli  Zemlje je atmosfera, ki je 1500 km debela plast plinov. Čim bolj se oddaljujemo od površine Zemlje, tem bolj postaja atmosfera redkejša.  

Plasti v atmosferi

Kar okoli 80 % mase vseh plinov v atmosferi je v najnižji plasti troposferi. To lahko občutimo, če se vzpenjamo v visoke gore. Višje smo, težje dihamo in hitreje smo utrujeni, ker je v zraku manj kisika kot pri morju. V višinah z enim vdihom dobimo manj kisika kot v nižini in zato težje dihamo.

Zrak je zmes plinov.

Delci plinov v zraku.

Legenda

 

<NAZAJ
>NAPREJ3/332