Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Čiste snovi

V naravi so tudi snovi, ki niso v zmeseh z drugimi snovmi. Te snovi imenujemo čiste snovi. Lastnosti čistih snovi niso odvisne od mase ali prostornine snovi. So vedno enake. Listič čistega zlata razrežemo na majhne koščke. Pri tem se lastnosti ne bodo spremenile. Listič zlata ima enake lastnosti kot posamezni manjši deli. Zlato je čista snov. To velja tudi za žveplo. Če kristal žvepla zdrobimo, imajo vsi koščki ne glede na velikost enake lastnosti. To velja za vse čiste snovi. Čiste snovi gradijo enaki delci.

Za zmesi to ne velja. V zmeseh različne snovi niso enakomerno porazdeljene. V granitu so tako trije različni minerali. Če kos granita zdrobimo na manjše kose, vsi kosi nimajo enakih lastnosti. Vzrok je različna količina  mineralov v posameznu kosu. 

Kisik je čista snov, v kateri je le ena vrsta delcev. Enako velja za dušik. Pri mešanju plina kisika in plina dušika dobimo zmes dveh plinov. V zmesi so delci kisika in delci dušika med seboj pomešani.

 

 

Čiste snovi v zmeseh ohranijo svoje lastnosti. Kisik in dušik imata v zmesi enake lastnosti kot če nista pomešana. Ogljikov dioksid v zraku ima enake lastnosti kot ogljikov dioksid v mineralni vodi. Lastnosti zmesi so odvisne od lastnosti čistih snovi, ki so v zmesi. 

<NAZAJ
>NAPREJ5/332