Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Čiste snovi

V naravi je večina snovi zmesi, čiste snovi pa so redke. V kamninah so lahko žile zlata in kristali mineralov. Najdemo tudi baker, platino in nekatere druge kovine. V sedimentnih kamninah, ki jih reke prinesejo s seboj s planin, so lahko zrnca zlata in tudi platine. Tudi danes s spiranjem peska in proda iščejo zlato.

V rudnikih, kjer kopljejo živosrebrovo rudo, so pogosto kapljice živega srebra.

Zanimivost

Na območju Idrije so konec 15. stoletja našli zelo bogate živosrebrne rude. Začeli so izkoriščati živosrebrovo rudo, v kateri so bile tudi  kapljice živega srebra. Rudnik so začeli zapirati v 80. letih 20. stoletja, ker se je uporaba živega srebra zmanjšala.

Preberi spodnje besedilo in dopolni manjkajoče besede.

Kamnine so zmesi različnih mineralov . Zrak je zmes plinov. V morski vodi so raztopljene različne snovi. Morska voda je zmes . V zmeseh so pomešane različne snovi .

Ob kraterijh vulkanov je pogosto žveplo, ki je nastalo pri ohladitvi žveplovih par, ki so izhajale iz vulkana. V naravi najdemo vrsto izjemno lepih mineralov. Z brušenjem in poliranjem mineralov dobimo drage kamne, ki jih vgradimo v nakit. Najdemo tudi diamante, ki so čisti ogljik. Diamanti imajo veliko trdoto ter visoko lomnost svetlobe. Zaradi velike trdote so primeren material za rezalna in brusilna orodja.

Žveplo na vulkanu na Sumatri. 

Katere ugotovitve so pravilne za čiste snovi?

<NAZAJ
>NAPREJ6/332