Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Vse okoli nas in vsa živa bitja so zgrajena iz snovi. Večina snovi v naravi je zmesi, čiste snovi so redke. Najdemo nekatere kovine, kot so to zlato, baker, platina, živo srebro, vrsto mineralov pa tudi žveplo in ogljik kot diamant ali grafit. V zmeseh so različne snovi. Kamnine so zmesi mineralov, zrak je zmes plinov, v raztopinah so raztopljene različne snovi. Pri mešanju se lastnosti čistih snovi ne spremenijo. Lastnosti zmesi so odvisne od lastnosti čistih snovi, ki so v zmesi.

Čiste snovi gradijo enaki delci, v zmeseh pa so delci različnih snovi. 

V balonu je en plin. V balonu sta dva plina.


Iz zraka lahko dobimo posamezne pline: dušik, kisik in druge. V ta namen zrak očistimo in odstranimo ogljikov dioksid. Nato zrak močno ohladimo, da se utekočini. Pri postopnem segrevanju izhajajo ločeno pare različnih plinov, ker imajo različna vrelišča. Kisik je potreben za celično dihanje in gorenje. Kisik se sprošča pri fotosintezi. 

Pri gorenju in dihanju nastaneta ogljikov dioksid in voda. Pri tem se sprosti energija. Dušik uporabljajo za globoko zmrzovanje in pakiranje živil ter za pripravo drugih novih snovi. Dušikove spojine so pomembne za rast rastlin. Prsti dodajamo dušikove spojine v obliki umetnih gnojil.

Snovi delimo na zmesi in čiste snovi. V zmeseh je več čistih snovi pomešanih med seboj.

 

<NAZAJ
>NAPREJ7/332