Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Spojine

Med seboj se lahko povezujejo tudi atomi različnih elementov. V molekulah, ki pri tem nastanejo, so atomi različnih elementov. V ogljikovem dioksidu so molekule ogljikovega dioksida. V eni molekuli ogljikovega dioksida sta dva atoma kisika povezana z atomom ogljika. Pri povezovanju atomov različnih elementov nastanejo spojine. Ogljikov dioksid je spojina elementov kisika in ogljika. Dva atoma kisika in atom ogljika se povežejo v molekulo ogljikovega dioksida.


Model molekule ogljikovega dioksida. Rdeča kroglica je model atoma kisika, črna kroglica pa model atoma ogljika.

Iz mineralne vode in gaziranih pijač izhaja plin ogljikov dioksid.

V vodi so molekule vode.  V eni molekuli vode sta dva atoma vodika povezana z atomom kisika. 

Model molekule vode. Rdeča kroglica ponazarja atom kisika, bela kroglica pa atom vodika.


Molekule vode so v ledu, tekoči vodi in vodni pari. V vodni pari se molekule vode prosto gibajo.

Preberi spodnje besedilo in dopolni manjkajoče besede.

V molekuli vode sta dva atoma vodika povezana z enim atomom kisika . V molekuli ogljikovega dioksida sta dva atoma kisika povezana z enim atomom ogljika .
<NAZAJ
>NAPREJ16/332