Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zakaj je v Sloveniji, ki ima odlične razmere za pridelavo sadja, v trgovinah na prodajnih policah toliko sadja iz tujine?

V zadnjih dveh letih je tega manj, se pa pojavljajo jabolka iz Avstrije, Italije in Slovaške, kar je nerazumljivo in nepotrebno. V Sloveniji pridelamo dvakrat več jabolk, kot jih porabimo.

Kako lahko zaščitite pridelek?

Pri toči uporabljamo protitočne mreže, s katerimi imamo pokrito polovico pridelka. Pri pozebi gre za sistem oroševanja. V hladnih nočeh orošujemo, medtem ko pri suši dodajamo vodo z namakanjem, kar pa je večji problem. Vsa ta leta država ni poskrbela za infrastrukturo namakalnih sistemov, čeprav smo na to opozarjali. V Sloveniji imamo dovolj vode, smo ena najbolj vodnatih držav na svetu. Ogromno vode nam odteče, glavna težava pa je prezahteven postopek pridobivanja vodnih dovoljenj.

V Sloveniji je še veliko neobdelanih površin. Se vam ne zdi, da je tu še veliko rezerv?

Absolutno. Po mojih podatkih je v Sloveniji več kot 50 tisoč hektarjev neobdelanih površin, res je, da so med njimi tudi težje obdelovalne površine, vendar so mnoge površine zaradi nerešenih lastniških razmerij danes neobdelane. Posebej v sadjarstvu in zelenjavarstvu vidim velik potencial. Ni pa dovolj biti le na domačem trgu, vzporedno je treba iti na izvozne trge.

Pojeste vsak dan kakšno jabolko? Ga vedno operete?

Vsak dan pojem vsaj eno. Brez izjeme. Vedno ga pa ne operem.

Tomaž Okorn

Prirejeno po članku: Jabolko ni padlo daleč od drevesa,
objavljeno 21. 9. 2012, MMC RTV SLO

Pozorno preberi navodila in reši naloge. Ko nalogo rešiš, jo preveri in v skladu z navodili za vrednotenje ustrezno število točk vpiši v za to namenjen okvirček ob nalogi. Točke se bodo samodejno seštevale.

1. V katero besedilno vrsto spada besedilo, ki si ga prebral? Dopolni.

Besedilo je intervju .

Število doseženih točk: /1

2. Katere trditve veljajo za to besedilno vrsto? Označi pravilne trditve.

Število doseženih točk: /1
<NAZAJ
>NAPREJ89/463