Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Pesem Soči vsebinsko lahko razdelimo na dva dela. Prvi del opeva tok reke, ki je v planinskem svetu lahkoten in vesel, v nižinskem delu, ki je poseljen s tujci, pa počasen in žalosten. Drugi del pesmi je napoved vojnega viharja, ki se konča s pozivom reki, naj utopi tujce, ki se želijo polastiti slovenskega ozemlja.

Po vsebini pesem spada med domovinske pesmi, saj pesnik v njej izpoveduje ljubezen in skrb za domovino. Ker reko časti in hvali, jo uvrščamo tudi med ode oziroma hvalnice.

Med najopaznejšimi slogovnimi sredstvi v pesmi sta nagovor in poosebitev. Lirski izpovedovalec reko namreč nagovarja (npr. Krasna si, bistra hči planin) in pooseblja, kar pomeni, da ji pripisuje človeške lastnosti (npr. lepoto to si pila).

Z govorniškim ali retoričnim vprašanjem pesnik skuša v bralcu vzbuditi določene občutke in nanj ne pričakuje odgovora (npr. Mar veš, da tečeš tik grobov, grobov / slovenskega domovja?).

Simon Gregorčič je eden od predstavnikov slovenskega realizma. Pesnik se je rodil leta 1844 na Vrsnem pri Kobaridu. Po končani goriški gimnaziji je želel študirati jezike, vendar se je zaradi pomanjkanja denarja vpisal na bogoslovje in postal duhovnik, a v poklicu ni bil srečen. Kot kaplan je služboval v različnih krajih na Primorskem. Umrl je leta 1906 v Gorici.

Pisal je predvsem ljubezenske, domovinske in miselne pesmi, ki jih je izdal v štirih zvezkih Poezij (1882–1908). Mnoge njegove pesmi so ponarodele.

Simon Gregorčič

Gregorčičev podpis

Sedaj pa kritično presodi, kako dobro si usvojil cilje tega poglavja.


Razmisli in naredi načrt, kako bi lahko svoje znanje dopolnil, izboljšal.

<NAZAJ
>NAPREJ382/547