Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Pripoved o nerodnem in nekoliko omejenem fantu Tilki je sestavljena iz treh kratkih poglavij. V prvem spoznamo glavno književno osebo in izvemo, da se mora poročiti. Drugo pripoveduje o njegovi nespečnosti in sanjah, tretje pa o njegovi poti k nevesti in ponesrečeni snubitvi. Ker se pripoved osredotoča predvsem na značaj glavne književne osebe, jo uvrščamo med t. i. značajevke, ki na Slovenskem velja za predhodnico novele.

Ponovi, kaj je značilno za novelo. Označi pravilne rešitve.

Novela spada med {krajšo;daljšo} pripovedno prozo.
V njej nastopa {malo;veliko} oseb.
Prikazuje {malo;več} dogodkov.
Predstavlja {stvarno;nadnaravno} dogajanje.
Razplet je {presenetljiv;pričakovan} .

Ali navedene rešitve veljajo tudi za Tilko? Izberi pravilni odgovor.

Kadar književno delo smeši človeške slabosti in pri tem bralca zabava, pravimo, da ima komično perspektivo, medtem ko tragična perspektiva v bralcu vzbuja žalost in sočutje. Ker se bralec Tilki in njegovim nerodnostim smeji, obenem pa je njegova usoda tudi žalostna, pravimo, da je pripoved tragikomična.

Simon Jenko se je rodil leta 1835 v Podreči na Sorškem polju. V gimnaziji je sodeloval pri leposlovnem dijaškem listu Vaje. Na Dunaju je študiral klasične jezike in pravo ter se nato preživljal kot odvetniški pripravnik. Umrl je leta 1869 v Kranju. Pisal je predvsem pesmi (Pesmi, 1865), pa tudi pripovedna dela (Tilka, 1858, Jeprški učitelj, 1858).
Simon Jenko

Sedaj pa kritično presodi, kako dobro si usvojil cilje tega poglavja.


Razmisli in naredi načrt, kako bi lahko svoje znanje dopolnil, izboljšal.

<NAZAJ
>NAPREJ390/547