Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kakšno je vzdušje v besedilu? Napiši zaokroženo besedilo in izpostavi:
  • opis mesta, počutje in stisko ljudi;
  • kakšna perspektiva je značilna za besedilo (pesimizem, optimizem, tragičnost, humornost) in kateri konkretni primer iz besedila to dokazuje.

Preberi odlomek.

Koga pripovedovalec oz. pripovedovalka nagovarja? Odgovori.

Pripovedovalec oz. pripovedovalka nagovarja v drugi osebi. Kateri slogovni postopek je avtorica s tem nadomestila? Izberi pravilni odgovor.

Opis. Oris. Dialog. Pripovedovanje.

Katero slogovno sredstvo prepoznaš v primeru kakor obsojenci stopajo na ladjo? Odgovor vpiši v okvirček.

Uporabljeno slogovno sredstvo je primera .

Ali gre v primerih Čemerno stoje bahate palače ob umazanem jezeru in palače naokrog kakor bleščeči biseri za isto slogovno sredstvo? Izberi pravilni odgovor.

Govorniško oz. retorično vprašanje je vprašanje, na katerega ne pričakujemo odgovora, saj ga že poznamo. To je prvotno povedni stavek, ki ga avtor spremeni v vprašanje, da bi dosegel večji vtis. Da bi še bolj poudaril vsebino, lahko takoj za vprašanjem doda že poznani odgovor.

Preberi odlomek. V njem označi vsa vprašanja, na katera ne pričakujemo odgovorov. Poskusi nanje tudi odgovoriti.

Kaj lahko glede na slog pisanja in vsa slogovna sredstva rečeš o besedilu? Razmisli, ali je besedilo pripovedno ali izpovedno in svoj odgovor utemelji.

Preberi še besedilo, v katerem boš izvedel več o Zofki Kveder.

<NAZAJ
>NAPREJ466/547