Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Raziskovanje prinaša napredek

Znanstvena odkritja v fiziki so zelo pripomogla k hitremu tehnološkemu razvoju v medicini, tehniki, astronomiji ... Kot zanimivost omenimo nekaj primerov.

Rentgenska naprava CT nam naredi tridimenzionalno sliko notranjosti telesa, s katero lahko zdravniki zanesljivo opredelijo bolezni.


 CT-naprava (računalniška tomografija)
 Slika CT-naprave

Včasih so nam antene na strehah hiš omogočale sprejemanje informacij le s sosednjih hribov. Danes pa nam sateliti v zemeljski orbiti omogočajo sočasno spremljanje informacij z različnih koncev sveta.


Hišna antena
 Televizijski satelit

V kuhinji imamo zelo uporaben aparat, mikrovalovno pečico. Mikrovalovi, ki jih proizvaja pečica, tresejo molekule v hrani (predvsem molekule vode) in jih s tem segrevajo.

Nepogrešljivi in vsak dan bolj izpopolnjeni pa so tudi računalniki in telefoni. Med njimi že skorajda ni več razlike. Na njih imamo shranjene ogromne količine podatkov, so prave majhne enciklopedije našega življenja.

V Švici znanstveniki v velikem laboratoriju pod zemljo (CERN) s pospeševanjem majhnih delcev odkrivajo osnovne delce, ki sestavljajo celotno vesolje, tudi nas. 

Razvoj avtomobilov temelji na uporabi okolju prijaznih virov energije. Na cestah lahko srečamo električne avtomobile z gorivnimi celicami. Gorivna celica proizvaja električno energijo s kemično reakcijo med vodikom in kisikom. Je neke vrste miniaturna elektrarna, čista in hkrati izjemno učinkovita. Poleg tega pa ne proizvaja niti ogljikovega dioksida (CO2) niti drugih škodljivih emisij, saj je njen edini stranski produkt voda.

<NAZAJ
>NAPREJ2/260