Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Nekatere luči svetijo, ker so napolnjene s plini, ki zasvetijo, ko skozi njih teče električni tok.

Svetlobo oddajajo tudi nekatere žuželke. Najbolj znane pri nas so kresničke (glej sliko). Ko dihajo, potekajo posebne kemijske reakcije, zaradi katerih jim zasveti zadek.

 

Označi, ali so spodaj navedena telesa svetila ali ne.

sonce

Drži. Ne drži.

mačje oči

Drži. Ne drži.

računalniški zaslon

Drži. Ne drži.

filmsko platno

Drži. Ne drži.

zvezdni utrinek

Drži. Ne drži.

mavrica

Drži. Ne drži.

Kako hitro se širi svetloba?

Med nevihto najprej vidimo blisk, nato pa še zagrmi. Zvok v eni sekundi prepotuje približno $330\;\rm{m}$, svetloba pa opravi v sekundi skoraj $300.000\;\rm{km}$. Zaradi tako velike hitrosti širjenja svetlobe, pri opazovanju teles v naši okolici ne moremo opaziti zamikov.

Oceni, koliko časa potuje svetloba z Lune na Zemljo. Luna je povprečno od Zemlje oddaljena $385.000\;\rm{km}$.

Svetloba nosi energijo in sporočila

Vemo, da nam je na soncu prijetno toplo. Tudi voda se v počrnjenih posodah na soncu lahko močno segreje. Posebne fotovoltaične celice pa lahko energijo, ki prihaja od sonca, pretvorijo v električno energijo.

Ljudje vidne svetlobe ne oddajamo, jo pa sprejemamo. Za sporazumevanje tako uporabljamo svetlobne znake, ki jih dajejo posebne naprave, kot so svetilniki ali semaforji. Sodobni človek ve, da lahko bolj zapletene svetlobne signale spremeni v električne, ki jih lahko prenaša po kablih ali po zraku. Nazadnje se na primer spet prikažejo v obliki slike na televizijskem zaslonu.

<NAZAJ
>NAPREJ25/260