Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Svetloba se širi premočrtno

Svetlobni žarek je nekaj takega, kot je v geometriji premica. Je neomejen in raven. Ko stojimo v senci za hišo, Sonca ne vidimo, pa je vseeno svetlo! Svetlobni žarki se od predmetov odbijajo in osvetljujejo njihovo okolico. Na drobnih delcih prahu v zraku se sipajo, to pomeni razširjajo v vse smeri.
Svetloba se sipa na prašnih delcih in naredi svetlobni curek viden. Ta je raven.

Za vsakim osvetljenim telesom nastane senca

Nekatere ovire svetlobo povsem ustavijo. Razmisli, katera izmed treh senc na sliki je nastala zaradi avtomobila, ki ga osvetljuje cestna svetilka.

Premikaj svetlobni vir in opazuj, kako se spreminjata lega sence na steni in njena velikost.

 

Razmisli: učenec se sprehaja pod cestno svetilko. Kako se spreminja dolžina njegove sence z razdaljo od luči?

<NAZAJ
>NAPREJ26/260