Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Če je vir svetlobe točkast, mečejo predmeti ostro omejeno senco. Če je vir razsežen ali pa jih je več, se pokaže poleg sence še polsenca.

Vsake toliko časa se zgodi, da se Sonce, Zemlja in Luna poravnajo tako, da Lunina senca pade na Zemljo. Takrat nastopi sončni mrk.

Upoštevaj, da telesa na sliki niso v ustreznem razmerju! Območje popolnega mrka (popolne sence) je široko do 200 km. Razmisli, kaj vidijo ljudje, ki se nahajajo v območju polsence.

Nekatere ovire del žarka vsrkajo, del pa prepustijo

Nekatera telesa, na primer steklena, prepuščajo večino svetlobe. Pravimo, da so prozorna. Če telo svetlobe ne prepušča, je neprozorno. Nekatere snovi pa prepuščajo le del vpadle svetlobe. Pravimo, da so prosojne. Neprepuščeno svetlobo telesa v tem primeru absorbirajo (vpijejo). Za njimi ne more nastati popolna senca.

Zanimivo, da so iz prosojnih snovi zgrajene tudi nekatere živali, na primer meduze na posnetku.

Tudi sončno svetlobo na poti do nas lahko močno absorbirajo vodne pare (megla).

 

<NAZAJ
>NAPREJ27/260