Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Notranji planeti

 

V galeriji slik si lahko ogledaš notranje planete našega osončja. To so štirje planeti, ki so najbliže Soncu (Merkur, Venera, Zemlja in Mars).

Merkur

Merkur je Soncu najbližji in relativno majhen planet. Velik je približno toliko kot naša Luna. Nima atmosfere, njegovo površje pa prekrivajo kraterji. Merkur je tako blizu Sonca, da je temperatura na njem zelo visoka. Podnevi doseže tudi do 480°C. Ponoči pa temperatura pade celo do 200°C pod ničlo. Merkur je trden planet, sestavljen iz kovinskega jedra, kamnitega plašča in skorje.

Venera

Venera je drugi planet po oddaljenosti od Sonca. Je približno enake velikosti kot Zemlja, a zelo neprijazna za življenje. Prekrivajo jo oblaki žveplove kisline, atmosfero pa v glavnem sestavlja CO2 pri zelo visokem tlaku. Zaradi velike količine CO2 in pojava tople grede je na Veneri še bolj vroče kot na Merkurju.

Zemlja

Zemlja je tretji planet po oddaljenosti od Sonca. Iz vesolja je videti kot moder planet z vrtinci oblakov. Zemlja je edini planet, na katerem so voda, kisik in živi organizmi. Njena oddaljenost od Sonca in kemijska sestava sta ravno pravšnji za nastanek in razvoj življenja. Druge zvezde v vesolju imajo lahko planete s podobnimi razmerami, kot jih ima Zemlja.

 


<NAZAJ
>NAPREJ62/260