Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Naše osončje je staro približno toliko kot Sonce in je sestavljeno iz zvezde, imenovane Sonce, in osmih planetov, ki se gibljejo okoli Sonca po elipsi. Merkur je najbližji Soncu, nato mu sledita Venera in Zemlja. Prva sta zelo vroča planeta, medtem ko je Zemlja planet, primeren za življenje. Suh, rdeč planet Mars je četrti. Poznamo pa še zunanje planete. To so Jupiter, Saturn, Uran in Neptun.

V spodnji animaciji opazuj gibanje notranjih planetov okoli Sonca. Za lažjo predstavo vklopi tudi sled planetov.

Tir, po katerem se gibljejo planeti okoli Sonca, je elipsa. Na naslednji animaciji opazuj tir gibanja Zemlje okoli Sonca. Bodi pozoren na hitrost.

Zvezde nastajajo v raznih meglicah, kjer je dovolj snovi za nastanek zvezde. Skupino nekaj tisoč zvezd imenujemo zvezdna kopica. Galaksije obsegajo tudi po nekaj sto milijard zvezd. Galaksije se med seboj povezujejo v jate galaksij. Te lahko obsegajo od nekaj deset do nekaj sto galaksij. Kometi imajo običajno dolg rep, zato jih nekateri imenujejo zvezde repatice, čeprav to niso. Utrinki ali meteorji nastanejo, ko drobni delci iz vesolja priletijo z veliko hitrostjo v Zemljino atmosfero.

<NAZAJ
>NAPREJ66/260