Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Asteroidi in zunanji planeti

Za Marsom se giblje po tirnici okoli Sonca veliko kamnitih gmot, imenovanih asteroidi. Asteroidom sledijo zunanji planeti: Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. Te zaradi njihove velikosti in sestave imenujemo tudi plinski velikani.

Jupiter

Jupiter ima značilne pasove temnejših in svetlejših barv. Njegova značilnost je, da se zelo hitro vrti okoli svoje osi. Izmed planetov našega osončja ima največ naravnih satelitov, in sicer 67.

Saturn

Saturn ima značilne obroče. Os, okoli katere se vrti, je nagnjena, zato lahko vsakih nekaj let vidimo njegove obroče skoraj naravnost. Vsak obroč sestavljajo majhne skale in skupki ledu.

Uran

Uran je prvi planet, ki je bil odkrit v sodobnem času. Do njegovega odkritja so ljudje poznali 6 planetov, ki ležijo bliže Soncu od njega. Leži skoraj na boku zaradi velikega naklona osi in ima, tako kot Saturn, planetne obroče.

Neptun

Zadnji planet našega osončja, po oddaljenosti od Sonca, je Neptun.  Je plinast planet modre barve in ima zelo aktivno atmosfero. Prav tako ima obroče, vendar niso tako izraziti kot Uranovi.

Pluton in Kuiperjev pas

V še večji oddaljenosti od Sonca se nahaja Pluton, ki je do leta 2007 veljal za planet. S spremembo pogojev, ki jih objekti morajo izpolnjevati za poimenovanje planet, pa je Pluton postal pritlikav planet. Na teh velikih oddaljenostih od Sonca je tudi območje, imenovano Kuiperjev pas. Sestavljajo ga asteroidi.

<NAZAJ
>NAPREJ64/260