Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ugotovil si, da je upor odvisen od vrste snovi, v kateri se telo giblje. V nadaljevanju pa si oglej, kako je upor odvisen od oblike predmeta.

S sušilnikom za lase pihamo na pisemsko tehtnico. Prvič imamo ravno površino, v drugem delu pa dno sklede. Kaj opaziš? Bodi pozoren na merilno skalo.

Pri ravni površini (prvi del poskusa) je kazalec na tehtnici pokazal večji odklon kot v drugem delu poskusa, kjer je bila površina ukrivljena.

Drži. Ne drži.

Oblika telesa vpliva na upor telesa.

Drži. Ne drži.

Če si predstavljaš zaprto padalo in odprto padalo, potem veš, da bo telo hitreje padalo pri zaprtem padalu, ker je upor manjši. Torej je upor padala odvisen tudi od oblike telesa.

Upor je odvisen od vrste snovi, v kateri se telo giblje, in od oblike telesa.

Vakuum je prostor, iz katerega izčrpamo ves zrak, torej nastane brezzračen prostor. Če spustimo listič papirja in kroglo z iste višine v vakuumu, bosta padla oba istočasno na tla, saj ni snovi, ki bi povzročala upor in ustavljala padec. V zraku pa krogla pade prej kot listič papirja, saj je upor v primerjavi s težo telesa pri kroglici manjši kot pri papirju. O tem boš več slišal v 9. razredu pri obravnavi pospešenega gibanja.

Preberi spodnji odstavek in ga smiselno dopolni. Uporabi pojma: trenje, upor.

Na mokri cesti je trenje manjše kot na suhi podlagi. Če je padalo odprto, se upor zraka poveča in hitrost padanja padala zmanjša. Na lesen kvader smo pritrdili smirkov papir in pri vlečenju kvadra se je trenje povečalo. Kolesarji imajo čelade oblikovane tako, da je upor zraka čim manjši. Pri teku proti vetru se upor zraka poveča, če je hitrost vetra večja.

Primeri, kjer ima upor pomembno vlogo pri gibanju teles.

<NAZAJ
>NAPREJ177/260