Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Plavanje nehomogenih teles v vodi

Nehomogena telesa nimajo enake gostote po celotni notranjosti. Kot primer omenimo ladje, podmornice in živali.

Zakaj lahko železna ladja plava na vodi, če vemo, da železo v vodi potone?

Oglej si naslednji posnetek, na katerem boš lahko videl, kaj bi se zgodilo z ladjo, če bi jo preoblikovali, stisnili, in s tem zmanjšali njeno prostornino. To je prikazano na posnetku z ladjico iz plastelina, ki smo jo preoblikovali.

Tudi težke jeklene podmornice so zgrajene tako, da imajo povprečno gostoto manjšo od vode.

Kako se lahko podmornica potopi in znova dvigne na površje?

Zgled

Podmornica s prostornino $36\;\rm{m}^3$ plava tako, da tretjina njene prostornine gleda iz vode. Kolikšno maso vode mora podmornica načrpati v rezervoarje, da se v celoti potopi?

Velja: $F_g = F_{vzg}$
$F_g = \rho_{vode}\cdot V_{izp}$
$F_g = 10000 \frac{\rm N}{\rm m^3}\cdot\frac{2}{3}\cdot 33\rm{m}^3$
$F_g = 240000 \rm{N}$
Izračunali smo težo podmornice, kar je zadostovalo za potop dveh tretjin podmornice. Za potop dodatne tretjine lahko sprejme maso $12$ ton.

<NAZAJ
>NAPREJ252/260